29 Nisan 2025 16:19

Halkın protestosu sonuç verdi: Kaş Gerenlik Koyu ihalesi iptal edildi!

Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nün, Gerenlik Koyunu yapılaşmaya açacak ihalesi, ihalenin yapılacağı orman misafirhanesi önünde bir araya gelen yurttaşların protestosu sonucu iptal edildi.

Halkın protestosu sonuç verdi: Kaş Gerenlik Koyu ihalesi iptal edildi!

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Yusuf Yavuz


Antalya – Kaş ilçesinde Patara ÖÇK sınırı içinde bulunan Gerenlik Koyu'nun orman parkı olarak 20 yıllığına kiraya verilmesiyle ilgili bugün yapılacağı duyurulan ihale halkın tepkisinin ardından iptal edildi. Doğal Sit Alanı vasfındaki koy ve çevresindeki 77 bin m2'lik orman arazisinde konaklamasız orman parkı adı atında restoran, kafeterya, satış üniteleri, depo, ibadethane ve otoparktan oluşan toplam 1190 m2'lik yapılaşma öngörülüyordu. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü misafirhanesi önünde toplanan vatandaşların tepkisi üzerine ihale iptal edildi. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları ihalenin iptal edildiği bilgisini doğrularken, gerekçesi hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş (Patara) Mahallesi sınırlarında bulunan Gerenlik Koyu, 5 yıl önce plaj yapmak için iş makineleriyle tahrip edildi. Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) içindeki koy, aynı zamanda 1. Derece doğal sit alanı olarak koruma altında. Daha önce izinsiz yol yapılarak iş makineleriyle tahrip edilen koy ve çevresi bu kez de 'Konaklamasız Orman Parkı' olarak ihale edilerek 20 yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

Yapı yasağı bulunan korunan alanda 1190 m2'lik yapılaşma

Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nün 29 Nisan 2025 tarihinde (bugün) yapacağı duyurulan ihale, hem yerel halkın hem de ülke kamuoyunun tepkisini çekmişti. Kesin yapı yasağı bulunan koruma altındaki koyda 1190 m2'lik yapılaşma öngören ihaleye konu orman parkı projesinde restoran, kafeterya, satış üniteleri (dükkânlar), depo, ibadethane ve otopark gibi alanlar inşa edilmesi planlanıyordu.

Cuma günü Gerenlik'te eylem yapıldı, ihalenin iptali istendi

Su ve kanalizasyon altyapısı bulunmayan bölgede yer alan Gerenlik Koyu, tur teknelerinin uğrak yerlerinden biriydi. Geçtiğimiz Cuma günü teknecilerin de katılımıyla Gerenlik Koyunda bir eylem yapılarak orman parkı ihalesinin iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.

Halkın tepkisi sonucu ihale iptal edildi

Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nün bugün saat 10.30'da yapılacağını duyurduğu ihale öncesinde bir araya gelen vatandaşlar Gerenlik Koyu'nun yapılaşmaya açılmak istenmesini protesto ederek ihalenin iptal edilmesini istedi. Bu sırada iki ayrı şirketin yetkilileri ihaleye teklif sunmak için Orman Misafirhanesi önüne geldi. İçeri girmeye çalışan şirket yetkililerine vatandaşlar tepki gösterince polis müdahale ederek içeriye girmelerini sağladı. Protestocu vatandaşlar ellerinde taşıdıkları döviz ve sloganlarla ihalenin iptaline yönelik taleplerini yinelemesinin ardından ihale iptal edildi.

İptal nedeni evrak eksikliği

Edinilen bilgiye göre orman parkı için teklif veren şirketlerin eksik evrak sunmaları nedeniyle ihalenin iptal edildiği öne sürüldü. Daha önce de 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş Pınarbaşı Mahallesi'nde yapılmak istenen konaklamasız orman parkı ihalesinin gelen tepkiler üzerine aynı gerekçeyle iptal edildiği açıklanmıştı. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Kaş Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları ihalenin iptal edildiğini doğrularken, detaylar konusunda bir açıklama yapılmadı.

Evrensel'i Takip Et